Skogbrannsesongen 2024

15. april markerer starten på det generelle bålforbudet, og er en påminnelse om at skogbrannsesongen er rett rundt hjørnet. Vi ber alle som ferdes i skogen om å være varsom og følge instruksjoner fra lokale myndigheter.

Varslingsmateriell og beredskapspakker

Med beredskapspakken fra Skogbrand kan små branntilløp stoppes før det utvikler seg til en stor skogbrann. Skogsmaskiner i drift i perioder med skogbrannfare skal ha beredskapspakke påmontert maskinen i følge Retningslinjer for skogsdrift og skjøtsel i skogbrannsesongen. Beredskapspakken kan bestilles her.

Varslingsmateriell for å opplyse andre som ferdes i skogen om ekstra stor skogbrannfare kan bestilles her. 
Materialet for ekstra stor skogbrannfare skaper økt oppmerksomhet, og bør derfor kun brukes i perioder med økt fare.

For å varsle brukere av skogen om det generelle bålforbudet i perioden 15. april til 15. september, kan du henge opp skogbrannplakater. Du kan bestille, eller skrive ut skogbrannplakaten selv, fra DSBs nettsider.

Retningslinjer for skogsdrift og skjøtsel i skogbrannsesongen

Vi minner om retningslinjer for skogsdrift og skjøtsel i skogbrannsesongen.

For å gjøre det mulig med skogsdrift også i tørre perioder ble det i 2018 laget nasjonale retningslinjer for skogsdrift og markberedning i skogbrannsesongen. Retningslinjene er utarbeidet i samarbeid mellom flere brannvesen, skogeierorganisasjonene, MEF, DSB og Skogbrand.

Retningslinjene ble i 2022 revidert etter ny skogbrannfareindeks, retningslinjer for 2024 finner du her:

Les mer om forebygging?

Sjekk ut denne siden om forebygging av skogbrann.

Skogbrand har i samarbeid med Skogbrukets kursinstitutt utviklet skogbrannkurset for entreprenører og maskinførere som nettkurs. Skogbrannkurset ligger i Skogskolen, som er en felles læringsplattform for e-læring for skogbruket i Norge. Kurset er utarbeidet for entreprenører og maskinførere, men passer også for deg som jobber i skogen eller eier skog, og andre som vil lære mer om forebygging og beredskap.

Inngang til kurset er på skogskolen.no

Hvilket ansvar har du etter skogbrann på din eiendom?

Husk å meld skade!
På denne siden kan du lese mer om skadesituasjon.

Etter en skogbrann er vakthold viktig og nødvendig for å unngå oppblussing av brann. Nye branntilløp kan spre seg til ubrente områder, og raskt bli til en stor og ukontrollert brann. Som grunneier kan du bli pålagt vakthold av brannvesenet. For å tydeliggjøre ansvaret, konkretisere oppgavene og formalisere overlevering fra brannvesen til skogeier, utarbeidet Skogbrand i fjor i samarbeid med DSB, skogeierorganisasjonene og flere brannvesen Retningslinjer for pålagt vakthold etter skogbrann.

Våre forsikringsproduktet for skog dekker utgifter til vakthold etter faste satser pr. time. Les mer om vår skogforsikring her.

Sist oppdatert 15.04.24